Voor onze producten, workshops, blogs en activiteiten doen wij heel wat research. Geregeld maken of vinden we materialen die zich lenen tot gebruik in een educatieve context (zij dat in de klas of om zelf bij te leren). Daarom besloten we hier een pagina aan te wijden op onze website. Deze collectie van ‘vanalles en nog wat’ staat nog in zijn kinderschoenen, dus naarmate ze groeit, proberen we hier de nodige structuur in aan te brengen. Intussentijd wensen we je veel leesplezier toe en hopen we dat je iets bijleert.

Wie een toevoeging wil doen, een fout vindt of een suggestie heeft voor zaken die we in de toekomst kunnen aanpakken, … mag dit altijd laten weten.

Tandwielen

Illustratie planeetwielmechanisme met aanduiding draairichting indien de posities van de zon en planeten vastgehouden worden. 

N.a.v. onze tandwielsets (zie webshop) schreven we deze pagina “eerste hulp bij tandwielen” die de basisconcepten rond tandwielen en overbrengingsmechanismen laagdrempelig en met vele voorbeelden en illustraties uitlegt.

Puzzels

Voor wat speelse wetenschap op activiteiten, beurzen, festivals, … hebben wij verschillende puzzels op groot formaat en begeleidende infobundels daarbij. Gezien de sfeer op dit soort evenementen begrijpen we dat aanwezigen deze laatste liever in alle rust thuis doornemen, dus plaatsen we ze ook hier.

Was jij niet op zo’n evenement, maar heb je door het lezen van onderstaande wel de puzzelkriebels te pakken? Dan kan je op onze webshop een selectie aan puzzels vinden, of kan je contact opnemen voor een puzzelige activiteit of een grootformaat exemplaar op jouw event.

Conways soldaatjes

Deze abstracte puzzel weet het solitairespel zo uit te breiden dat er Fibonaccigetallen bij komen kijken.

Schaakmaterie

Een selectie aan schaakproblemen waarvoor enkel damesstukken nodig zijn.

Koolstofknikkers

Dit behendigheidsspel haalt zijn inspiratie bij amine scrubbing, een van de courante carbon capture technieken.

Eulers boekenkast

Deze puzzel is in feite onze versie van het 36-officierenprobleem van Euler.

Een brug te ver?

Deze uitdaging is gebaseerd op de brug van Leonardo da Vinci; een brugconstructie zonder bevestigingsmaterialen die toch bijzonder stevig is.

DNA dilemma

Een puzzel die je laat aanvoelen hoe moeilijk DNA-sequencing eigenlijk is, zelfs voor computers.

Valt het kwartje?

Deze puzzel toont hoe er (abstracte) algebra verscholen zit in het ophangen van een schilderij.

Torens van Hanoi

Deze klassieker uit de wiskundefolklore brengt concepten zoals inductie en exponentiële groei tot leven met behulp van enkele eenvoudige schijven.

Dageraat

Een puzzel van eigen makelij die gebruikmaakt van een hexagonale betegeling.

Je vindt hem hier op onze webshop, en je kan hier het bijhorende productverhaal lezen.

Enigmaya

Een puzzel van eigen makelij die je op speelse wijze enkele wiskundige weetjes bijbrengt en de strategie van het ‘visuele bewijs’ introduceert.

Je vindt hem hier op onze webshop.

Grafentheorie

Ook op onze blog komt geregeld wat wetenschap voorbij. Deze mogen dan wel luchtiger geschreven zijn, qua inhoud kunnen ze zeker ook tellen. In de categorie weetjes vind je bijvoorbeeld een reeks blogs over grafentheorie en ook het productverhaal van onze Topolinkpuzzel brengt heel wat interessants over planariteit van grafen.