Voor onze producten, workshops, blogs en activiteiten doen wij heel wat research. Geregeld maken of vinden we materialen die zich lenen tot gebruik in een educatieve context (zij dat in de klas of om zelf bij te leren). Daarom besloten we hier een pagina aan te wijden op onze website. Deze collectie van ‘vanalles en nog wat’ staat nog in zijn kinderschoenen, dus naarmate ze groeit, proberen we hier de nodige structuur in aan te brengen. Intussentijd wensen we je veel leesplezier toe en hopen we dat je iets bijleert.
Wie een toevoeging wil doen, een fout vindt of een suggestie heeft voor zaken die we in de toekomst kunnen aanpakken, … mag dit altijd laten weten.
Tandwielen
N.a.v. onze tandwielsets (zie webshop) schreven we deze pagina “eerste hulp bij tandwielen” die de basisconcepten rond tandwielen en overbrengingsmechanismen laagdrempelig en met vele voorbeelden en illustraties uitlegt.
Puzzels
Voor wat speelse wetenschap op activiteiten, beurzen, festivals, … hebben wij verschillende puzzels op groot formaat en begeleidende infobundels daarbij. Gezien de sfeer op dit soort evenementen begrijpen we dat aanwezigen deze laatste liever in alle rust thuis doornemen, dus plaatsen we ze ook hier.
Was jij niet op zo’n evenement, maar heb je door het lezen van onderstaande wel de puzzelkriebels te pakken? Dan kan je op onze webshop een selectie aan puzzels vinden, of kan je contact opnemen voor een puzzelige activiteit of een grootformaat exemplaar op jouw event.
Conways soldaatjes
Deze abstracte puzzel weet het solitairespel zo uit te breiden dat er Fibonaccigetallen bij komen kijken.
Schaakmaterie
Een selectie aan schaakproblemen waarvoor enkel damesstukken nodig zijn.
Koolstofknikkers
Dit behendigheidsspel haalt zijn inspiratie bij amine scrubbing, een van de courante carbon capture technieken.
Eulers boekenkast
Deze puzzel is in feite onze versie van het 36-officierenprobleem van Euler.
Een brug te ver?
Deze uitdaging is gebaseerd op de brug van Leonardo da Vinci; een brugconstructie zonder bevestigingsmaterialen die toch bijzonder stevig is.
DNA dilemma
Een puzzel die je laat aanvoelen hoe moeilijk DNA-sequencing eigenlijk is, zelfs voor computers.
Valt het kwartje?
Deze puzzel toont hoe er (abstracte) algebra verscholen zit in het ophangen van een schilderij.
Torens van Hanoi
Deze klassieker uit de wiskundefolklore brengt concepten zoals inductie en exponentiële groei tot leven met behulp van enkele eenvoudige schijven.
Grafentheorie
Ook op onze blog komt geregeld wat wetenschap voorbij. Deze mogen dan wel luchtiger geschreven zijn, qua inhoud kunnen ze zeker ook tellen. In de categorie weetjes vind je bijvoorbeeld een reeks blogs over grafentheorie en ook het productverhaal van onze Topolinkpuzzel brengt heel wat interessants over planariteit van grafen.