Welkom op de blog van Bollebus. Wij willen graag wiskunde en STEAM dichter bij de mensen brengen. Daarnaast delen we graag ons verhaal met jullie. Daarom was een blog een must-have onderdeel voor onze website. Je vindt hier tutorials, leuke wetenschapsweetjes, het verhaal achter enkele van onze producten, … en nog veel meer!

Nerdland Festival: een weekend in de wildernis

Afgelopen weekend was het al de derde editie van een hoogdag voor wetenschapsliefhebbers: Nerdland Festival! Wij mochten voor de derde keer present tekenen met onze immer groeiende collectie aan XL brein­brekers voor bollebozen. In deze blogpost nemen je we opnieuw mee voor een kijkje achter de schermen en een verslag van onze ervaringen.

0 Reacties

De meetkunde achter … Møbee

In de vorige blogpost werd duidelijk dat de kaarten en symbolen van het gekende spel Dobble te interpreteren vallen als punten en rechten in een meet­kundige structuur. De eigenschap dat elke twee Dobble­kaarten steeds één symbool gemeen­schappelijk hebben, komt in die meet­kundige wereld overeen met de eigenschap dat elke twee punten steeds op één rechte liggen. We lichtten er ook een tipje van de sluier over een verwant nieuw spel, dat we leerden kennen op Essen 2023: Møbee. In deze blogpost gaan we dieper in op dat nieuwe spel!

0 Reacties

De meetkunde achter … Dobble

Begin oktober 2023 vond SPIEL Essen plaats in Duitsland, een vierdaagse bordspellenbeurs en tevens de grootste ter wereld. De grootste ontdekking was een spel in de prototypehal waar nog nauwelijks buzz rond hing, genaamd Møbee. Ik was meteen dolenthousiast, stond er een uur lang te praten met de ontwerper en bleef ook nadien nog in contact. Waarom deed het spel mijn wiskundehart een slag overslaan? Wel … daarvoor moeten we eerst kijken naar een ander spel genaamd Dobble, een spel dat intussen erg populair is geworden, in zowat elke speelgoedwinkel te vinden is en waarvan tal van herinkledingen zijn uitgebracht.

0 Reacties

Een ijscrème-experiment

Een eindje terug introduceerden we droog ijs in een blogpost met een hele boel leuke weetjes en experimentjes. Allemaal erg interessant, maar ons enthousiasme voor die extra koude ijsblokjes was eigenlijk hoofdzakelijk te danken aan … roomijs. Vandaag vertellen we je de aanleiding tot en resultaten van ons lekkerste experiment met droog ijs.

0 Reacties

Aperiodiek betegelen: een wereld­record

Zondag 17 september vond het evenement MathFest plaats op het prachtige domein Beisbroek in Brugge. Het was een erg geslaagde dag, met veel meer bezoekers dan gehoopt die plezier beleefden aan tal van activiteiten. De hoofdact was een wereldrecordpoging aperiodiek betegelen met het einstein­tegeltje. Wij mochten daar de nodige ondersteuning voor bieden en de praktische organisatie uitwerken. Hoe precies, dat doen we hier uit de doeken. En we kunnen alvast vertellen: de recordpoging was een succes!

0 Reacties

Droog ijs

Een paar weken terug hielden we een kleine experimenteerdag: na heel wat uitstellen gingen we toch eens een bakje droog ijs halen. Voor we je kunnen uitleggen waarom dat al zo lang op onze to-dolijst stond, moeten we echter eerst even de basics bespreken. Te beginnen met: wat is droog ijs en waarom heet het zo? Daarnaast we vertellen je natuurlijk nog heel wat leuke weetjes en tonen we enkele interessante experimenten.

0 Reacties

World of Mind en meer

Halverwege juli brachten we een bezoekje aan World of Mind. Deze prikkelende tentoonstelling op de site Tour & Taxis (Brussel) is een uitgebreide interactieve belevenis in het thema van illusies, of hoe je zintuigen je wel eens durven bedriegen. We bewonderden er heel wat klassieke optische illusies op wandvullend formaat, ons evenwichtszin raakte danig in de war tijdens enkele duizeling­wekkende passages, we namen bijzondere foto's met een ontwricht perspectief, er waren spiegel­zalen en ruimtes met kleur­effecten, we geloofden meermaals onze…

0 Reacties

Nerdland Festival: nog leuker?

Op 27 en 28 mei waren we opnieuw van de partij op Nerdland Festival. In onze vorige blogposts vertelden we je al over de voorbereidingen: welke puzzels een upgrade kregen en welke nieuwe puzzels we knutselden. In deze blog nemen we je mee voor een kijkje achter de schermen van op het terrein. De laatste voorbereidingen Na het maken van alle puzzels werkten we de bijhorende puzzelbundels nog af. Voor de puzzels van vorig jaar ging dat vlotjes: enkele tikfouten, een…

0 Reacties

Nerdland Festival: de nieuwe puzzels

Op 27 en 28 mei waren we opnieuw van de partij op Nerdland Festival. In deze vorige blogpost vertelden we je al hoe we onze puzzels van vorig jaar een upgrade gaven en hoe het wiskundenieuws van het moment een plekje verwierf op onze puzzelstand. Er ging echter meer dan één nieuwe puzzel mee! In deze blogpost nemen we je opnieuw mee achter de schermen voor de rest van de voorbereidingen.

0 Reacties

Einstein: the sequel

Een eindje geleden berichtten we over de ontdekking van de einstein: een langgezocht figuurtje dat het vlak betegelt, maar enkel en alleen zonder een steeds terugkerende herhaling. Juist door het ontbreken van die herhaling bleek het een verrassend pittige opgave om zonder hulp de betegeling samen te leggen. Een geschenk uit de hemel voor onze puzzelstand op Nerdland Festival dus! En laat nu net tijdens het festival ook een nieuwe versie van de einstein ontdekt zijn.

0 Reacties