We trapten deze zomer af met dit kamp “Wetenschappelijk bakken” — een lekker onderzoeksproject voor kinderen met een interesse in wetenschap. Wie de reeks blogverslagen van onze kampen leest, heeft al door dat we die niet in chronologische volgorde schrijven, maar ook hier kun je je verwachten aan onze ervaringen, anekdotes, en fijne foto’s.
We startten de week zondagmiddag op een beetje met een bang hartje: door twee annulaties zou het maar een heel klein groepje worden. Bovendien bleek bij aankomst nog een en ander niet helemaal in orde met de locatie. Niets dat met wat poetswerk en creativiteit niet te fiksen viel, maar we verlangden toch even terug naar vorig jaar toen het grootste probleem onwennige QWERTY-toetsenborden betrof.
Later die avond kwamen de eerste deelnemers aan. Sommigen kwamen voor het eerst op slaapkamp, maar toch zag iedereen het meteen zitten. Het was weliswaar wat grappig dat velen al uitkeken naar het einde van de week, omdat we daar een groots proeffestijn vol zelfgemaakte taarten en koekjes beloofden.
Meteen gewapend met een eigen bakboek en duizend vragen bleek gaan slapen uiteindelijk de grootste uitdaging van de dag. Een kopje koffie op maandagmorgen was dan ook welgekomen (al besloot een deugniet ook dat een uitdaging te maken).

Maandag
Alvorens de wetenschap in te duiken, verzekerden we onszelf van een tussendoortje. De fruitmand mag dan wel zo aanlokkelijk zijn, een koekje smaakt toch ook altijd. Bovendien is het efficiënt uitsteken van koekjes uit een stuk deeg een leuke denkoefening. En voor wie ons verdenkt van wiskundig overenthousiasme: de deelnemers ondervonden zelf wat er gebeurt als je die opgave niet serieus neemt. Je kan je restjes namelijk wel een keer opnieuw kneden en uitrollen, maar op den duur geraakt je deeg overwerkt (glutenvorming etc.) en is er te veel bloem in je deeg gekneed, dus efficiëntie is de boodschap.


Op die manier lazen we samen het eerste recept en maakten we een voorraad koekjes voor de hele week, terwijl iedereen wat vertelde over zijn/haar ervaring in de keuken tot nu toe. Maar er was ook ruimte voor creativiteit, en we kregen zelfs meteen gepersonaliseerde koekjes aangeboden.


Na het opmerken van enig tekentalent op zondagavond hadden we hoge verwachtingen voor de volgende activiteit. Bij zo veel keukenplezier hoort natuurlijk een plezierige keukenschort, dus gingen we aan de slag met het personaliseren van ons eigen exemplaar.


Daarna was het hoog tijd voor wat experimenteren! We startten met een mini-experiment om verschillende rijsmiddelen te vergelijken. Het ene flesje overstroomde meteen, het andere deed pas uren later plots een spontane “Oh kijk!” weerklinken, maar alle drie hadden ze hetzelfde stofje gemeenschappelijk: CO2 of koolstofdioxide. Een prima excuus om ook een andere vorm van CO2 te ontdekken: droog ijs.







Na een proevertje ging iedereen hun conclusies in hun eigen bakboek schrijven.

We sloten de dag uiteindelijk af met een hindernissenparcours om nog wat energie kwijt te raken en het proeffeest later in de week van tiptop bediening te kunnen garanderen.



Dinsdag

Een gevarieerd ontbijt is uiteraard belangrijk, dus na een lekkere wafel vlogen we erin voor de dag. Beginnen doen we door te onderzoeken hoe onze rijsmiddelen zich gedragen in situ: tijd voor cupcakes én een vergelijkende tabel!
Na het verzamelen van die data begonnen we al te dromen van hoe die grote cake aan het einde van de week er zou uitzien. Van een snoepjeshuis tot een transparant aquarium, ideeën waren er alvast genoeg en het bakboek werd snel volgetekend. Nu alleen nog hopen dat we de juiste ingrediënten zouden leren kennen later in de week …


Maar eerst nog een mysterie, of zelfs twee! Wij dachten dat de impressionante groei van soezen zonder enig rijsmiddel de hersenkraker van de dag werd, maar nee, de grotere vraag bleek: wat zijn soezen? Ondanks toelichting van de andere deelnemers en vergelijkingen van boules tot bladerdeeghapjes zat er niks beters op dan wachten tot ze uit de oven kwamen.


En ook dit keer sloten we de dag af met voorbereidingen voor het proeffestijn, dit keer door de tafelschikking en decoratie voor te bereiden.

Woensdag
Woensdagochtend trokken we onze wandelschoenen aan. We bezochten de wekelijkse markt voor wat inspiratie en wat lekker vers fruit. Op de terugweg lieten we ons even helemaal gaan op het speelplein.



Eens terug op de kamplocatie was het tijd voor nog een vergelijkend experiment: wat gebeurt er als we onze standaard bloem en suiker door een alternatief zoals havermeel of honing vervangen? De resultaten lieten wat te wensen over. Terwijl suiker door bruine suiker vervangen enkel een leuk smaakje toevoegt, bleken verschillende meelsoorten toch heel uiteenlopend gedrag te vertonen. In vele gevallen zouden verdere aanpassingen aan het recept dus nodig zijn om er later in de week echt een geslaagde cake van te maken.




Maar daarmee waren de smaaktestjes van de dag nog niet afgelopen. Met die soezen van dinsdag hadden we immers het gepaste excuus om enkele leuke vul- en versieropties te testen en te vergelijken. We probeerden klassieke banketbakkersroom, slagroom, gelei en lemon curd.



Eenmaal gevuld hoort een soes natuurlijk ook een bovenlaagje te krijgen en ook hier konden we meerdere opties uittesten en vergelijken, zoals chocoladeganache, glazuur, boterroom en (gebrande) meringue.
Maar alvorens de soezen af te werken, maakten we eerst een smakelijk tussendoortje met de laatste vullingen, enkele cakerestjes en wat vers fruit. Cheers!




Na dat vele gesnoep sloten we de dag af met een potje Pictionary waar iedereen zijn uiterste best deed om allerhande kookgerei uit te beelden.
Donderdag
Gewapend met onze inzichten van woensdag en de nodige creativiteit gingen we op donderdag onze cupcakes vullen en versieren. Zo oefenden we uitgebreid om een spuitzak te controleren en concretiseerden we de plannen voor onze “eindwerken” verder.




Na een gezond middagmaal — jawel, er werd uiteraard ook elke dag vers gekookt met vele groentjes! — besloten we om de cupcakes mee te nemen voor een kleine wandeling. Het pleintje om de hoek was niet alleen prima voor een dessertpicknick, maar ook voor een watergevechtje in het warme buitenweer.




Als laatste maakten we kennis met fondant en marsepein. Toegegeven, we waren een beetje teleurgesteld hoe populair een simpele suikerpasta bleek na het bereiden van en experimenteren met de vele alternatieven, maar achteraf gezien, zoet en kleurrijk … Kunnen we echt verbaasd zijn?
Hoe dan ook, eenmaal we alle ingrediënten hadden verkend, was het tijd om onze plannen voor de grote bakdag vrijdag te finaliseren. We kropen dus met wat lectuur de zetel in, hielden een laatste brainstorm en sloten de avond af met enkele kleine spelletjes.
Vrijdag
Op vrijdag was het meteen alle hens aan dek. Het leek haast een bakcompetitie met dat snel naderende proeffeest als deadline!













Beetje bij beetje stroomde de jury van geïnteresseerde en hongerige ouders toe. Na de langverwachte knuffels en uitgebreide verhalen over de vele kampavonturen werd het toch eens tijd om onze eindwerken te presenteren. De oefening van maandag kwam goed van pas om al deze kunstwerkjes heelhuids te serveren. De taarten konden op de verdiende verbazing en appreciatie rekenen en werden ook vlotjes opgegeten.

Na het inpakken van de cakes en het uitzwaaien van de deelnemers restte ons enkel nog een kleurrijke afwas, wat lekkere restjes en heel wat leuke herinneringen. We hopen dat de taarten ook thuis nog gesmaakt werden en dat we de nieuwsgierige bakkers nog mogen terugzien op andere kampen en evenementen!

