We stellen je graag het tweekoppige team achter Bollebus voor!
Jens Bossaert is wiskundeliefhebber in hart en nieren, puzzel- en spellenfanaat, en heeft een opmerkelijk oog voor design en detail. Jens heeft altijd een arsenaal aan doordenkertjes, wiskundeweetjes en historische noten klaar, want zijn grootste passie zit ‘m toch in de “recreatieve wiskunde”. Jens heeft altijd een arsenaal aan wiskundeweetjes klaar en organiseerde diverse lezingen en workshops voor scholen, de studentenvereniging PRIME en andere evenementen. Daarnaast is Jens actief als kernmedewerker van de Vlaamse Wiskunde Olympiade.
Sara Chiers is een enthousiaste en praktisch ingestelde duizendpoot. Hoewel ze graag wiskunde gestudeerd heeft, doet Sara niet aan hokjesdenken en kan zowat elk deelgebied van de wetenschappen haar bekoren. Sara is een praktische problem-solver en zowaar allergisch aan nietsdoen — een geboren entrepreneur dus. Sara heeft een groot hart voor kinderen en jongeren, stond al meermaals voor de klas als leerkracht wiskunde, leert kinderen met een beperking zwemmen en geniet er steeds van om kinderen te zien spelen, leren en groeien.
ollebus is ons passieproject voor en door wetenschapsliefhebbers. Onder deze naam delen we onze liefde voor wiskunde en wetenschap met iedereen die geïnteresseerd is. Als je even door onze website kijkt, zie je dat we dit op heel wat manieren doen. We schrijven geregeld blogposts, ontwerpen en verzamelen wetenschappelijk verantwoorde cadeautjes, geven workshops op school én in de vrije tijd, nemen deel aan evenementen, gaan op zomerkamp, … alles kan, zolang het leuk én wetenschappelijk verantwoord is.
Hoe het begon
Vóór Bollebus
Onze passie voor wetenschap en wetenschapscommunicatie startte lang voor Bollebus. Zo begon Jens al in het middelbaar met zijn Curiosa Mathematica, een schatkist vol leuke recreatieve wiskunde. Zijn liefde voor wiskunde groeide alleen maar tijdens de opleiding Wiskunde aan de Universiteit Gent. Twee jaar later begon ook Sara er aan de opleiding Wiskunde. We leerden elkaar kennen op een van de vele activiteiten van studentenvereniging PRIME, waar we beide erg betrokken bij waren tijdens onze studies: Jens gaf er verscheidene lezingen en workshops en was een tijd webmaster, Sara was een jaar voorzitter.
Zowel tijdens de opleiding als tijdens zijn doctoraat zette Jens zich bovendien in voor allerhande initiatieven die wiskunde tot bij jongeren brengen: Imaginary, UniMath, het educatief aanbod van de UGent voor scholen, lesmarathons voor de Warmste Week, Dag van de Wetenschap, jurylid bij de Vlaamse Wiskunde Olympiade, … Hij gaf als assistent natuurlijk ook oefeningenlessen en was buiten de lessen voor velen de informele LaTeX-helpdesk.
Sara had met de lessen en PRIME-activiteiten echter genoeg wiskunde en zette zich eerder in voor zwemclub BOAS, waar ze al sinds 2013 kinderen met een beperking begeleidt. Ook een doctoraat was niet aan haar besteed, maar ze nam er wel de educatieve master (lerarenopleiding) bij.
Het idee om iets rond wetenschapscommunicatie en STEM te gaan doen, ontkiemde in 2021. Al tijdens zijn doctoraat volgde Jens een FabZero-cursus en ging hij naar makerspaces. Toen Sara haar eerste jaar voor de klas afrondde en Jens bijna klaar was met zijn doctoraat, was niet meer dan een uit de hand gelopen grapje nodig om de zaadjes voor Bollebus te laten kiemen.
Enkele mijlpalen
26 november 2021 — Onze website gaat live, hoofdzakelijk een webshop met ons eerste product: de Pythagoraskalender. Leuke blogposts en meer zelf ontworpen producten volgen al snel.
4 juni 2022 — We staan met een grote puzzelstand op het eerste Nerdland Festival en gaan sindsdien elk jaar terug. Dit is ook het begin van onze sectie “Informatief“: begeleidende bundels die we gratis ter beschikking stellen voor geïnteresseerden en leerkrachten.
13 juni 2022 — Jens start als kernmedewerker bij de Vlaamse Wiskunde Olympiade, een afwisselende job waar zowel zijn wiskunde- als designskills tot hun recht komen en waar hij bovendien in aanraking blijft met het onderzoekswereldje dankzij de wiskundecollega’s op de gang. Een perfecte combinatie met Bollebus en een job die hij tot op vandaag enthousiast blijft doen.
17 oktober 2022 — Sara start een nieuwe lesopdracht, dit keer in een methodeschool waar ze kennismaakt met Freinetpedagogie.
5 juni 2023 — Een vernieuwde focus op workshops en kampen leidt tot een administratieve splitsing. Opnieuw verbaasde en verwonderde gezichten zien tijdens het tweede Nerdland Festival wakkerde de zin om wiskunde naar mensen te brengen alleen maar aan. Bovendien werd in de voorgaande twee jaar ook pijnlijk duidelijk dat STEM vaak vooral veel T en E met een beetje S was, of zoals iSTEM na iets gestructureerder onderzoek vaststelde:
“Door het systematisch inkleuren van de DNA-strengen voor de verschillende projecten kwam bv. naar boven dat de ‘M’ van wiskunde vaak weinig of niet aan bod komt in de projecten en dat dit een aandachtspunt vormt bij het invullen van STEM-projecten.”
Er was dus zeker ruimte voor twee creatievelingen met een wiskundige insteek. Om het betaalbaar te houden, besluiten we onze workshops en activiteiten vanuit een vzw te organiseren.
4 oktober 2023 — We geven de eerste van vele bijscholingen LaTeX voor leerkrachten.
17 september 2023 — De eerste editie van MathFest door Platform Wiskunde is een feit. Wij zetten mee onze schouders onder de wereldrecordpoging aperiodiek betegelen n.a.v. onze lichte obsessie met het pas ontdekte einsteintegeltje. Ook de volgende editie komen we terug met nieuwe workshops en onze puzzelcollectie.
19 september 2023 — Onderwijs & Vorming Oost-Vlaanderen neemt een deel van ons aanbod op in hun STEM-X-tool voor gemeentebesturen in de provincie. Je vindt ons sindsdien dus ook op enkele STEM-expedities in Oost-Vlaanderen.
29 november 2023 — VLAIO erkent Bollebus vzw als STEM-academie: een mooie erkenning dat STEM ook vanuit wiskundig interessante onderwerpen zoals cryptografie kan starten of een “meisjesthema” zoals bakken kan uitdiepen. Deze erkenning geeft ons bovendien toegang tot het netwerk van VLAIO en de STEM-organisaties. Zo volgden we intussen train-de-trainersessies, nemen we deel aan netwerkdagen, …
26 juli 2024 — We sluiten in samenwerking met JCW een geslaagd eerste kamp af: Creatief met Code.
En tussen al die mijlpalen zitten we natuurlijk niet stil! We bouwen ervaring op als moni/lesgever, eerst als leerkracht en bij andere organisaties, maar al snel ook op onze eigen workshops en kampen. We doen inspiratie op op Maker Faire, in gesprekken met collega’s, vanuit jullie vragen en suggesties, tijdens wiskundeseminaries, … We volgen bijscholingen, steken ons licht op netwerkdagen en beurzen, doen allerhande try-outs, schrijven gastartikels, … en we blijven vooral ook leuke concepten uitwerken.
De toekomst
Bollebus blijft groeien, met meer en meer workshops, ook wetenschappelijke producten van andere kleine producenten en intussen zelfs zomerkampen vol wiskunde, wetenschap en “we willen nog niet naar huis”. Van maand tot maand varieert onze focus, maar met alles wat we doen willen we vooral blijven aanzetten tot curiositeit, een glimlach op je gezicht toveren, en moois maken door allerhande maaktechnieken creatief in te zetten. Dus, wil jij weten welke gekke projecten we nog uit onze hoed toveren? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en/of volg ons op sociale media.