Nerdland Festival: een weekend in de wildernis

  • Berichtcategorie:Projecten

Afgelopen weekend was het al de derde editie van een hoogdag voor wetenschapsliefhebbers: Nerdland Festival! Wij mochten voor de derde keer present tekenen met onze immer groeiende collectie aan XL brein­brekers voor bollebozen. De voorbije jaren schreven we al uitgebreide blogposts over het evenement, maar als je nog niet helemaal mee bent, kort samengevat: Nerdland is een initiatief van o.a. Lieven Scheire, waaronder tal van enthousiastelingen op tal van manieren wetenschap in de kijker zetten. Nerdland Festival is in hun eigen woorden:

Het grootste wetenschapsfestival in België. Dé place to be voor nerds, geeks en al hun (minder geeky) vrienden en familie. Spetterende shows en massa’s activiteiten. Telkens in het gezelschap van lekker eten, verfrissende drankjes en gigantisch veel wetenschap.

In deze blogpost nemen je we opnieuw mee voor een kijkje achter de schermen en een verslag van onze ervaringen.

Voorbereidingen

Herinner je je dat we vorig jaar door een last-minute locatiewissel uiteindelijk niet in een hoekje stonden, maar helemaal centraal op het terrein tussen de foodcourt en de drukbezochte tent Computer & Games in? Dat bleek uiteindelijk een toplocatie, dus wij waren erg blij dat we dit jaar ineens opnieuw daar ingepland werden. Bovendien kregen we dit jaar wat meer ruimte toegekend en mochten we op beide dagen een extra helper meenemen. We zagen het dus groots in en begonnen vrijdag enthousiast aan de set-up.

Het terrein had duidelijk afgezien van de vele recente regenbuien. We stonden voornamelijk in het grasplein onder de tent, omgeven door enkele modder­poelen. De organisatie verzekerde ons dat er nog een oplossing voor de modder ging komen in de vorm van platen of strooisel, en de tafels stonden op zich stabiel, dus dat zagen we goed komen. Op de foto hieronder kun je misschien de inkleding herkennen van de zone Computer & Games: Tetris! Als kleine knipoog trachtten we ook de tafels op te stellen in Tetris­blokken. Na de tafel­schikking en het uitladen van alle puzzel­materiaal keerden we terug huiswaarts om uit te denken welke puzzels we waar zouden leggen. Alles liep gesmeerd …

Onze tafels thematisch geschikt volgens tetrisfiguren in de zone Computer & Games.

… en toen kregen we enkele uren later een mailtje. Omwille van het slechte weer moest er toch weer herorganiseerd worden. De organisatie beloofde dat het een kleinere, maar wel mooiere locatie zou worden. Zaterdagochtend bleek dat helemaal waar, en werd ook de reden voor de verhuis duidelijk. Onder de grote tent waar wij stonden, naast de foodcourt, stonden nu tafeltjes zodat mensen uit de regen konden eten. Wij werden, net als de aangrenzende bord­spellen­stand van FORUM-Federatie, omgeleid naar een andere zone, de Jungle.

Daar stonden we helemaal uit de regen onder een gigantische tent, vlak naast een mooie installatie van bananen­boom­bladeren. Het ging duidelijk wel een uitdaging worden om onze puzzels te presenteren, want oorspronkelijk kregen we elf tafels toegewezen en op deze locatie was er maar ruimte voor vijf — weliswaar iets grotere — tafels. We moesten dus een beetje snoeien in ons aanbod. Conways soldaatjes en de brug van Leonardo haalden de selectie daardoor op het laatste nippertje toch niet. Aan de andere kant pasten onze op planten­cellen gebaseerde epidermis­puzzel, de Enigmaya en de herwerkte DNA-puzzel wel perfect in het thema van de Jungle.

Puzzelen maar!

Zoals je ziet, vonden veel mensen toch hun weg naar onze breinbrekers en werd er beide dagen enthousiast gepuzzeld!

Het deed deugd om zoveel puzzelaars aan de slag te zien. Onze inmiddels klassieke puzzels bleven gesmaakt en het einstein­tegeltje is nog niet vergeten: heel wat volk herkende de karakteristieke vorm nog steeds en beleefde plezier aan het aaneen­puzzelen. De Enigmaya was opnieuw een uitnodigende publieks­favoriet, de kleurrijke boekenkast van Euler trok veel aandacht (ook met de speelmat in plaats van het houten bord dit jaar), en schaken is nog steeds hip genoeg om de aandacht te trekken.

DNA-dilemma

Ook de nieuwe puzzels deden het goed. Helemaal nieuw was onze DNA-puzzel niet, voor de eerste editie namen we die immers al mee. Toen bleken de instructies echter niet zo duidelijk en merkten we best wat frustratie op. Vorig jaar lieten we de puzzel­stukken dan ook thuis. Dit jaar werkten we aan een poging om de onduidelijk­heden weg te werken: behalve de opgave wat herschrijven maakten we ook een speelmat waarop de puzzel­stukken aangelegd konden worden, die meteen visueel aangaf wat de bedoeling is en wat er allemaal fout kan lopen bij het uitlezen van DNA. Ook gaf de mat twee opgaven weer die je met dezelfde puzzel­stukken kon leggen.

De mat bleek een uitstekend idee! Dit jaar werd de puzzel nog steeds best moeilijk bevonden, maar toch werd die meermaals gekraakt, al dan niet met een kleine starttip.

In de ontwerpfase stonden er nog lettertjes A, C, G en T op de speelmat zelf, deels ter decoratie en deels om de oriëntatie van de mat duidelijk te maken. De stukjes kun je immers niet onderste­boven gebruiken. Helaas werd de mat wat te druk met alle extra lettertjes en zouden die alleen maar afleiden van de opgave, dus besloten we om die weer weg te halen … en zijn we daarbij vergeten om een andere indicatie voor de oriëntatie toe te voegen. Gelukkig was er toch net niet genoeg plaats voor vijf vrijstaande tafels, en kwam de laatste tegen een plantenbak aan te staan, zodat er maar langs één kant gepuzzeld kon worden.

Quotes ‘n Codes

Onze andere nieuwe puzzel bestond uit een aantal cryptisch verstopte, beroemde uitspraken door wetenschappers of over wetenschap. We hadden er een heel aantal ontworpen voor Dag van de Wetenschap in november 2023 en maakten een selectie geschikt voor Nerdland Festival, waar je niet meteen een computer ter beschikking hebt of tijd om een hoop theorie te bestuderen. Wel kozen we er de puzzels uit die op een creatieve manier codes zoals morse of semaforen verstoppen, die een ideale introductie zijn tot frequentie­analyse, of die gewoon iets helemaal anders zijn. Ter inkleding vonden we een mooie vintage aktetas waar we een voorraad aan stiften, vodden, kladpapier, potloden … in bewaarden.

Best veel van die cryptische puzzels werden uiteindelijk doorheen het weekend ook effectief gekraakt, zelfs de moeilijkere!

Wat denken we uiteindelijk van de locatie midden in de Jungle? De meningen bleken verdeeld: we hoorden dat nogal wat mensen ons tevergeefs zochten tussen de Computer & Games (zelfs de info­stand van het festival bleek niet op de hoogte van de wissel) maar eenmaal gevonden de nieuwe locatie wel tof ingekleed, gezellig en zelfs rust­gevend vonden. Anderen vonden het dan weer wat te donker om te puzzelen, maar uiteindelijk leek dat toch niet voor problemen te zorgen. Ook af en toe een beetje drummen om tot bij een vrije puzzel te raken, door de kleinere locatie, leek niet echt af te schrikken.

De bananen­bladeren zagen helaas wel af: ondanks de vele snelbinders die we op voorhand én tijdens het weekend moesten inzetten, boog er geregeld een tak door op onze hoofden. En wie ons al van het begin volgt, kan wellicht meelachen dat ook ons derde bordje door de locatie­wissel opnieuw de foute kleur en decoratie heeft. Maar dat weegt natuurlijk allemaal niet op tegen de vele fijne ervaringen en reacties doorheen het festival. We leerden — mede dankzij de locatiewissel — bovendien weer een iets ander publiek kennen. Naast de verwachte puzzel­fans en wiskunde­lief­hebbers, kwamen immers ook heel wat mensen met interesse of expertise in biologie, genetica en bio-informatica ons DNA-dilemma en Kermis epidermis bekijken en proberen.

Bedankt iedereen!

Alles samen kijken we ook op editie 2024 van Nerdland Festival met een tevreden en dankbaar gevoel terug. Het was erg fijn om zoveel bekende gezichten terug te zien en te horen dat mensen specifiek naar ons op zoek gingen, maar ook om opnieuw heel wat volk een eerste kennis­making te kunnen bieden. Bedankt aan alle aanwezige wetenschaps­geeks!

Ook bedankt aan de vier paren helpende handen waarop we doorheen het festival mochten rekenen. Robin en Pieter, Lore en Jonas: fijn dat jullie erbij wilden zijn!

Intussen weten we al dat Nerdland Festival volgend jaar plaatsvindt op woensdag 28, donderdag 29, vrijdag 30 en zaterdag 31 mei 2025. Je leest het goed: er komt een extra festivaldag! Net als de organisatie zien ook wij het groots en denken we alvast enkele nieuwe puzzels uit voor volgend jaar. Tot dan!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *