Nerdland Festival: nog leuker?

  • Berichtcategorie:Projecten

Op 27 en 28 mei waren we opnieuw van de partij op Nerdland Festival. In onze vorige blogposts vertelden we je al over de voorbereidingen: welke puzzels een upgrade kregen en welke nieuwe puzzels we knutselden. In deze blog nemen we je mee voor een kijkje achter de schermen van op het terrein.

De laatste voorbereidingen

Na het maken van alle puzzels werkten we de bijhorende puzzelbundels nog af. Voor de puzzels van vorig jaar ging dat vlotjes: enkele tikfouten, een extra tip, een iets duidelijkere opgave, … De nieuwe puzzels kregen daar dus de meeste aandacht, met een leuk verhaal over betegelingen en plantencellen tot resultaat. Op vrijdagmiddag haalden we tot slot nog onze postbus/uithangbord en de bolleboosstempels van zolder, stopten we de auto vol, gingen we een krijtbord oppikken en begaven we ons naar het festivalterrein. We waren heel benieuwd waar we uiteindelijk zouden staan, want wij wisten enkel dat we door plaatsgebrek buiten de grote tent “Computer & Games” geplaatst waren.

Voor wie ons wil terugvinden achteraf, …
… voor de kleinste grote puzzelfans, …
… en voor wie van ver passeert.

Het mag dan ook niet verbazen dat er enig heen en weer lopen en zoeken aan te pas kwam alvorens we ons plekje hadden gevonden. Het bleek een eigen tent in een rustig hoekje vlakbij de ingang geworden te zijn. Gezien de locatie wat ver van de centrale straat was, kwam het krijtbord hier inderdaad goed van pas om van ver de aandacht te helpen trekken. Blij met de vele plaats en wat rustigere omgeving begonnen we tafels te schikken en de auto uit te laden …

Een gezellig tentje, voor ons alleen …
… zij het een beetje verstopt.

… tot de organisatie met een “uitdaging” kwam. Door een miscommunicatie was The Marble Machine in een open tent terechtgekomen, terwijl zij toch echt wel ene met zijwanden nodig hadden. Aan hun tent was geen zijwand te bevestigen, maar aan de onze wel. Vandaar, zouden we kunnen wisselen? We zouden veel centraler op het terein belanden, pal tussen de food court en de “Computer & Games”-tent. Daar zou het drukker en luider worden en toegegeven, we hadden ook een beetje schrik dat er gemorst zou worden op onze puzzels. We zouden er echter ook door heel wat meer mensen gezien worden. We besloten het de organisatie niet moeilijker te maken dan nodig en stopten de halfweg uitgeladen koffer weer vol.

Met het festival intussen achter de rug kunnen we met zekerheid zeggen dat dat de juiste move was. Het bleek niet te luidruchtig, het was nooit onaangenaam druk, bezoekers waren attent om niks vuil te maken, … maar onze stand was wel continu drukbezocht! Wat bleek bij aankomst op onze nieuwe locatie trouwens nog: nu stonden we onder één grote tent samen met de wetenschappelijke bordspellen van FORUM-federatie. Prachtige combinatie toch?

Eens alles terug uitgeladen was, en elke tafel en puzzel zijn plekje had gekregen, was het tijd om onze stand wat in te kleden. Het krijtbord stond algauw vol met leuke droedels. We hadden ook enkele slingers met foam puzzelvormpjes mee en die kregen ook een plekje. Door de hele verhuis was het later dan gehoopt en moesten we halverwege het terrein alweer af; de rest was dus voor zaterdagmorgen. Het krijtbord raakte mooi vol, maar de slingers haalden we uiteindelijk weer naar beneden, het bleek veel te winderig en te veel gepruts. Bovendien was er geen twijfel mogelijk dat mensen ons zouden vinden op deze locatie.

De laatste voorbereidingen op zaterdagmorgen.

Zowel zaterdag als zondag mochten we rekenen op een handje hulp van een vriend in het Bollebusteam, wat met de drukte op de stand extra geapprecieerd werd. Bij deze, Pieter en Jonas, nogmaals bedankt!

Puzzelen maar!

We bespraken vorig jaar uitgebreid elke puzzel en hoe die bevallen was in deze blogpost. We zullen dit dan ook niet herhalen, maar er waren enkele nieuwe puzzels én enkele opmerkelijke verschillen. We merkten namelijk dat we toch een iets ander publiek hadden dan vorig jaar. Vorig jaar kregen we bijvoorbeeld veel bezoek van mensen die te vroeg waren voor een workshop of show in de nabijgelegen tenten. Dit jaar zagen we vooral een stroom aan mensen die de zone Computer & Games binnen- of buitenkwamen, alsook kinderen en vrienden die even kwamen spelen terwijl de rest van de groep om eten ging of zat te eten. Met zoveel ander leuks vlakbij, bleven mensen gemiddeld minder lang — maar uren op één stand doorbrengen is ook een beetje zonde van de ticketprijs als je het ons vraagt. Bovendien bereikten we zo veel meer mensen en was het nooit te lang wachten tot een puzzel vrij was.

Einsteins hoedje

Trouwe volgers hebben zeker al gemerkt dat deze puzzel ons een beetje een obsessie is geworden. We zijn echter opgelucht te mogen vaststellen dat ons enthousiasme gerechtvaardigd was. Groot en klein wisten zich met deze puzzel te vermaken, sommige met wat meer gaten dan anderen natuurlijk, maar dat hoefde de pret niet te bederven.

Twee dingen vielen ook al snel op. Enerzijds is het superhandig om een altijd beschikbare puzzel te hebben waar zelfs de allerkleinsten mee konden spelen. Er waren namelijk genoeg stukken zodat er steeds nog iemand kon aansluiten en de tegeltjes zijn leuk om mee te spelen ook al lukt de betegeling je niet echt. Anderzijds bleek dat heel wat bezoekers al van het tegeltje gehoord hadden, met dank aan de Nerdland Podcast. Vele voorbijgangers herkenden ‘m zelfs meteen op het zicht, knap!

Twee stukjes betegeling aaneenpuzzelen is absoluut niet evident.
Met enkele gaatjes is een regelmatige betegeling wel mogelijk.

Kermis epidermis

Deze biologiepuzzel is dan wel een simpele legpuzzel in concept, hij werd toch veel gespeeld. Ook in zijn opzet om een leuk wetenschapsweetje te vertellen, slaagde deze puzzel goed. Met dank aan de kleur en gravure bleek deze zelfs vanop afstand herkenbaar als een puzzel met plantencellen en stomata. Het bleek nog altijd een pittige puzzel, waar soms verschillende groepjes na elkaar aan doorwerkten, maar hij werd toch met regelmaat vervolledigd en weer dooreengeschud.

Vóór het festival waren we wat weigerachtig om een webshopversie van deze puzzel te maken. Het is immers “maar een legpuzzel” met bovendien niet eens zo veel stukjes, dus na één keer spelen heb je het toch wel gehad, niet? Het leek ons dan ook geen product met een goede verhouding prijs/puzzelplezier. Echter, na veelvuldig helpen puzzelen — wanneer een groepje het wat lang vindt duren maar ook echt niet wil opgeven — kunnen we je verzekeren dat je de puzzel niet gauw vanbuiten kent. Eentje voor op het lijstje te maken items dus! Maar zo groot? Of toch wat kleiner? Laat gerust weten wat jij denkt!

Een Dageraat-oepsie

Oké, deze dateert eigenlijk van enkele dagen voor het festival maar het is te grappig om niet te vertellen. Herinner je je dat we voor de Dageraat een tweede set stukken gemaakt hebben? Wel, we hadden natuurlijk de stukken van onze juniorversie opgeschaald. Dat leek ons nuttig om een makkelijkere versie te kunnen aanbieden voor de kindjes en beginners die deze puzzel zo uitnodigend lijken te vinden. Of toch, dat dachten we … Een tweetal dagen voor het festival waren we toevallig ook enkele juniorversies van onze Dageraatpuzzel aan het lasersnijden op webshopformaat, en viel plots op dat het propellervormig stukje daar niet in voorkwam. We hadden dus blijkbaar een andere set puzzelstukken uitgesneden.

Zoals verwacht — gezien de vele kleinere stukken — was de grote puzzel gelukkig ook oplosbaar en makkelijker dan de oude versie. De puzzel was echter nog niet voor elke dag even makkelijk, dus sommige puzzelaars kregen nog steeds met een best uitdagende opgave te maken. Straffer nog, we hebben het afgelopen anderhalf jaar al vele versies van deze puzzel gemaakt, maar geen enkele met deze stukken. Hoe we met deze stukken geëindigd zijn, is ons dus eerlijk gezegd een raadsel. Gezien de timing was het echter niet mogelijk om nog nieuwe stukken te maken, te schilderen en te lakken, dus namen we ze toch maar mee. De puzzelaars bleken bovendien meer dan creatief genoeg om zich er toch mee te amuseren.

Een brug verder?

Deze puzzel lieten we bijna thuis, maar door de puzzelfail waar we je in de vorige blogpost over vertelden, mocht deze toch mee. Maar best ook, zo bleek. Waar deze puzzel vorig jaar merkbaar minder bezet was dan de andere en zelfs enkele mensen afschrikte van onze stand, was deze dit jaar bijna continu bezet. Er werden vele indrukwekkende bruggen gebouwd over de tafels heen, enkele latjes bezweken zelfs onder de spanning. We waren dan wel onze rolmeter vergeten, het record van vorig jaar werd zeker meermaals gebroken. Bovendien kon deze stapel stokjes ook menig architect in wording aanzetten tot het bouwen van heel andere constructies. Zoals we vorig jaar ook al concludeerden: “Zo zie je maar, menselijk gedrag voorspellen is hartstikke moeilijk.”

De grote tafels kwamen van pas voor de vele creatieve bouwwerken.
Deze brug begon ondersteboven, maar eindigde over tafels heen.
Deze brug was niet alleen stevig maar ook erg mooi afgewerkt.

Geen schaakbord thuis?

Een andere puzzel die het dit jaar markant beter deed dan vorig jaar, was onze schaakmaterie. Deze klassieke schaakpuzzels stonden vorig jaar wat verdoken achterin de tent en bleken (daarom?) niet zo populair. Net als vorig jaar kregen we veelvuldig de vraag of er dan te schaken valt — met enkel dames? Maar dit jaar hield die de aandacht opvallend vaak vast, in die mate zelfs dat we enkele doorzetters na een uur toch even vroegen of ze thuis geen schaak- of dambord hebben om mee verder te puzzelen … Van al onze puzzels is dit toch wel de makkelijkste om thuis even na te bootsen, en er viel nog zoveel meer te zien op het festival!

Dit in combinatie met het minder druk bezet zijn van de Enigmaya — vorig jaar de absolute publieksfavoriet — duidt voor ons aan hoe veel invloed de locatie van elk van de puzzels heeft. We hadden op deze locatie dan wel de luxe dat meerdere puzzels aan de buitenrand van de stand konden liggen, de ene kant van onze stand zag toch duidelijk meer volk dan de andere. Hoewel de Enigmaya namelijk aan de kant van de food court als eerste eyecatcher lag, passeerden de meeste mensen aan de kant van de tent Computer & Games, waar Schaakmaterie, Kermis Epidermis, Eulers boekenkast en Einsteins hoedje het meest zichtbaar waren.

Tot slot

Alles samen was het weer een prachtige ervaring. Het festival was nog groter en cooler dan vorig jaar, dus we zijn ontzettend dankbaar dat er desondanks nog meer mensen de tijd genomen hebben om even te komen puzzelen met ons. We waren misschien niet meer zo verbaasd hoe goed veel mensen puzzelen, maar het enthousiasme en puzzelplezier was daarom niet minder aanstekelijk! Het bleek ook voor heel wat mensen een eerste kennismaking met Bollebus, dus welkom aan alle nieuwe lezers! Met een beetje minder stress en een paar tips en tricks die we vorig jaar oppikten, was het dus zowaar een nog toffer weekend.

Voor wie het zich afvraagt; dit keer geen foute naam op ons bordje meer. Al was het nu eigenlijk wel het foute kleur, gezien de last-minute wissel. Derde keer goeie keer? Wij zouden er alvast geen nee tegen zeggen!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *