Nerdland Festival: een terugblik

  • Berichtcategorie:Updates

Hoe is het festival uiteindelijk verlopen? Het korte antwoord is iets als “tof, hectisch, leerrijk en megacool”, maar het lange antwoord is ook best interessant. Dus als je benieuwd bent hoe het eraan toeging en wat we zoal geleerd hebben, lees dan zeker verder. We vullen deze post natuurlijk ook met wat sfeerbeelden van het weekend (gericht op de puzzels zelf, uit respect voor ieders privacy).

Wetenschap is cool!

Als je ergens binnenkomt en na nog geen vijf minuten al een foto neemt om naar een medewetenschapsnerd te sturen … dan weet je dat het een topervaring wordt.

Overal gave dingen te zien, en het festival was nog niet eens open voor publiek.

Jammer genoeg konden we het festival zelf niet echt gaan verkennen omdat we natuurlijk op onze stand aanwezig moesten zijn, maar zelfs het kleine beetje dat we gezien hebben, was voldoende bewijs dat het team achter Nerdland een topfestival op poten gezet had!

Vrolijk druk

Zoals je in onze vorige blogpost al kon zien, hadden we ook best een grote ruimte ter beschikking gekregen. We stonden samen met zes andere standjes onder een grote tent. Wij konden als enige grote stand onder die tent ook de hele binnenruimte vullen met puzzelplezier! Met een locatie dicht bij de ingang, quasi tussen de grootste zaal “The Helix” en de workshopzone, was het ook bij ons geregeld een beetje drummen. Niet altijd zo fijn voor de kleinsten, die niet zomaar aan elke puzzel konden beginnen, maar voor ons wel veel leuker dan het doemscenario van een lege stand natuurlijk. Extra fijn was dat heel wat bezoekers snel even rondkeken omdat ze te vroeg waren voor een show of workshop, maar dan ook effectief terugkwamen na die show of workshop om verder te puzzelen.

Onze stand “Breinbrekers voor bollebozen”, klaar voor de dag!

Met zóveel fijne activiteiten op het festival zijn we dan ook heel dankbaar voor iedereen die besloot om even bij ons te passeren. We werden geregeld achterovergeblazen door de puzzelvaardigheid van jonge kindjes, we hadden heel wat interessante gesprekken over puzzelen en wetenschap, we smolten weg van het enthousiasme voor onze simpele stempel bij de kleinsten, we leerden heel wat bij van leerkrachten en ouders over wat ze zoeken voor hun kinderen, we waren onder de indruk van de volharding van sommigen om elke puzzel te vinden, we leerden dat heel wat mensen van zichzelf niet weten hoe graag ze puzzelen, en we herkenden maar al te goed de dynamiek tussen twee fervente puzzelaars die elkaar probeerden overtuigen om eens iets anders te gaan doen … maar een half uur later nog steeds bezig zijn. Met andere woorden, tegen het einde van de dag deed niet alleen onze keel pijn van het vele praten, maar ook onze kaakjes van het bijna constante (glim)lachen … Wat een topweekend!

Wat hebben we geleerd?

Allereerst, dat er veel meer interesse is voor grootformaat puzzels dan we zelf dachten. We werken er dus aan om er enkele op de webshop te krijgen. Daartoe overwegen we momenteel nog enkele verbeteringen t.o.v. onze eerste designs en enkele praktische en leverancierskwesties, maar bij interesse kun je zeker al een berichtje sturen.

Ook, dat er interesse is in puzzels waarvan wij dachten “Wel, da’s eens leuk voor een activiteit, maar na een keer of twee ben je die toch beu.” We zullen dus misschien ook wel wat thuisversies ontwerpen in de nabije toekomst.

En last but not least, dat een dergelijk volume aan “user testing” echt wel leerrijk is! Dus bij deze een berg leuke foto’s vanop het festival én wat we bijgeleerd hebben over elk van onze puzzels. Wil je meer weten over een van deze puzzels, dan vind je de opgave en wat achtergrondinformatie hier. Als je de blogs over het ontwerp ervan gemist hebt, dan vind je die hier. Spoiler alert, sommige foto’s bevatten oplossingen van de puzzels.

Conways soldaatjes

Bij deze puzzel wisten heel wat kindjes ons aangenaam te verbazen. Hoewel ook grote puzzelaars eens hard moesten nadenken over deze puzzel, geraakten ook de kleine puzzelaars met stapsgewijze beleiding vaak tot level 3 of zelfs 4 (het maximum).

Dageraat

Deze puzzel verbaasde ons in de andere richting. Hoewel we met deze webshoppuzzel al veelvuldig gespeeld hadden, aan verscheidene vrienden en familieleden voorgelegd hadden, … bleek deze op het festival met voorsprong de moeilijkste puzzel die we bij hadden. Dat hij er zo onschuldig uitziet en dus ook veel beginners aantrok, hielp niet echt.

Hoe dan ook, met dank aan de veelvuldige feedback “leuk concept, maar zó moeilijk” zijn we nu toch echt op zoek naar een makkelijkere versie. (Edit, die is er intussen.) Dat blijkt niet heel evident … aangezien deze puzzel in feite meer dan duizend unieke puzzels ineen is, is er gewoon geen echte tactiek voor mogelijk. En voor wie denkt dat gewoon kleinere (makkelijkere) puzzelstukjes het probleem oplossen: dat hebben we de week nadien meteen geprobeerd, met een schijnbaar nog lastigere puzzel tot gevolg. To be continued …

Enigmaya

Onze andere webshoppuzzel bleek daarentegen een echte hit! We besloten voor dag twee zelfs om ook enkele kleine prototypes mee te nemen om het aantal teleurgestelde puzzelaars te beperken als deze weer maar eens voor lange tijd bezet was.

We leerden namelijk dat bijna iedereen gebeten kan raken door de Enigmayapuzzel. Zoveel mensen startten met “Goh, dat nadenken, da’s niets voor mij hoor” … en wilden even later toch niet opgeven bij niveau zes, zeven of acht. Een duo dat op dezelfde wijze begon, kwam zelfs drie keer terug doorheen de dag om te proberen doorbijten tot het einde (niveau 12)!

Wel maakte een woordje uitleg (en de juiste beginstukken klaarleggen) hier een groot verschil. De instructies lezen leidde tot best wat verwarring over deze opgave, ook al is die eigenlijk erg eenvoudig. Deel van de verwarring kwam wellicht van het feit dat er niet één concrete opgave was, maar eigenlijk 12 opeenvolgende.

Het door tijdsgebrek geschrapte tafelkleed bleek ook wel wat gemist te worden, dus op de XL webshopversie komt dit er zeker ook bij!

DNA dilemma

Over deze puzzel liepen de meningen uiteen. Dat het een mooie illustratie is van het complexe probleem én een goeie didactische tool, daar was wel consensus over. Maar of hij te doen was om op te lossen, daarover waren de meningen wat verdeeld. Er leek vooral veel tijd in te kruipen in vergelijking met het beperkte aantal inzichtelijke stappen. En, zo bleek, onze instructies moeten concreter. Waar puzzelaars met een achtergrond in genetica de juiste assumpties maakten, bleken de ontbrekende basen en gerafelde uiteindes andere puzzelaars compleet op het verkeerde spoor te zetten.

Anderen begonnen quasi reflexief paren A–T en C–G te maken. Ook fijn, maar daar was deze set niet voor ontworpen. Wel een leuke suggestie voor extra functionaliteit om in te werken in een educatieve set voor de webshop …

Deze creatieve interpretatie van de opgave was gewoon te mooi om te verstoren!

Eulers boekenkast

Bij deze puzzel blaasden de kleinsten ons opnieuw van onze sokken. Ook deze puzzel heeft verschillende deelpuzzels met uiteenlopende moeilijkheidsgraden. Een 3-bij-3-vierkantje was ook voor jonge kindjes en beginnende puzzelaars bijna te makkelijk, maar een 4-bij-4 en 5-bij-5 zijn al uitdagender … en een 10-bij-10-vierkant is simpelweg een opgave waar je een computer bij moet halen.

De extra ruimte en extra stukken bleven echter niet onbenut, het bord werd dikwijls goed gevuld met twee of drie puzzelaars die tegelijk — al dan niet om het eerst — de puzzel wilden proberen.

Enkelen waren zelfs dapper genoeg om niveau 8 aan te vatten!

Torens van Hanoi

Als er iets een klassieke wiskundepuzzel genoemd mag worden, dan wel de torens van Hanoi … en toch bleek deze druk bezet doorheen het weekend. Onder wiskundigen is hij misschien al zo vaak besproken dat hij haast saai lijkt, deze uitdaging wist de kinderen en niet-zo-wiskundige puzzelaars toch nog altijd te bekoren.

De grootte en materiaalkeuze zaten daar misschien ook voor iets tussen … Deze puzzel is met zijn grote schuimringen gewoon aangenaam om vast te hebben. Deze komt dus zeker ook binnenkort op de webshop! — edit: hij staat intussen hier.

Koolstofknikkers

Ook deze puzzel had heel minimale instructies: “Krijg jij de knikker van de startpositie naar de eindpositie, zonder in een gat te vallen?” Die bleken te kort, want op meerdere momenten zagen we bezoekers verward naar deze opgave kijken.

Terwijl kinderen de truc niet vonden om de knikker in het hangertje te stoppen, waren volwassenen geregeld compleet in de war. Verschillende mensen probeerden de houten parels (handvaten) als knikker te gebruiken terwijl enkele anderen het hangertje omgekeerd probeerden gebruiken. Blijkbaar is het “knikkerreservoir” onderaan niet zo opvallend in het echt … of misschien hadden mensen iets moeilijkers verwacht gezien de andere puzzels eromheen? Wij vinden het eerlijk gezegd best grappig dat deze verwarrend bleek, maar proberen dat volgende keer te anticiperen.

Een brug te ver?

Waar we deze en de koolstofknikkers als publieksfavorieten voorspeld hadden, bleek dat ook hier niet het geval te zijn. Zo zie je maar, menselijk gedrag voorspellen is hartstikke moeilijk.

Enerzijds leek de erg open opgave “bouw een brug” af te schrikken, en anderzijds bleken een redelijk aantal bezoekers het concept al te kennen. Het blijkt een niet zo zeldzame museumactiviteit te zijn bij onze noorderburen alsook een klasactiviteit in sommige technieklessen. Niet zonder reden natuurlijk, want de constructie is best interessant!

De beperktere ruimte op zondag — door de regen — maakte het ook wat moeilijk om indrukwekkende bruggen te bouwen.

Schaakmaterie

Deze puzzel raakte initieel moeilijk aan interesse omdat hij helemaal achteraan lag, maar eens mensen de tent durfden binnenkomen was dat gauw opgelost. Nog een voorbeeld van klassiekers die omwille van hun bekendheid niet per se minder interessant zijn.

Hoewel de geselecteerde opgaven best pittig waren, bleek het koninginnenprobleem ook voor kinderen en beginners leuk om over na te denken, zelfs als de oplossing niet (meteen) gevonden werd.

Naarmate het weekend vorderde, kregen we ook meer en meer zin om ook de andere stukken te gaan ontwerpen zodat we een reuze schaakset kunnen maken … Laat ons gerust eens weten of dat een leuk idee is.

Valt het kwartje?

Deze puzzel bleek — niet geheel onverwacht — veel beter met persoonlijke begeleiding. Om er als puzzel aan te beginnen was wat doorzettingsvermogen nodig en vooral enkele tips uit de bundel. Het is namelijk helemaal niet voor de hand liggend hoe je hier überhaupt aan begint. Oh, en de louter decoratieve maar afschrikwekkende formule op het schilderij hielp wellicht ook niet echt …

Wanneer we de tijd konden nemen voor een woordje uitleg, voldoende tips en/of een kleine demonstratie, was de reactie wel telkens de moeite waard: prachtige verbazing, verwondering en nieuwsgierigheid.

Deze krijgt met andere woorden een plekje in een nog te ontwerpen workshop over allerhande onverwachte situaties waar je serieuze wiskunde in kan herkennen.

Enkele soort-van-minpuntjes

Nerdland Festival duurde maar twee dagen … Oké, het uitslapen was nodig na die twee dagen, maar eens uitgeslapen kwam de treurige realisatie dat het al achter de rug was. Maar er komt een nieuwe editie volgend jaar, dus helpen jullie duimen dat we er weer bij mogen zijn?

Door de regen moesten we op zondag onze tafels een beetje reorganiseren, maar gelukkig liet niemand de regen de sfeer bederven. Voor de echte fans was het soms wel wat jammer dat er wel een aantal bezoekers waren die, zo leek het, eigenlijk gewoon uit de regen wilden zijn, waardoor het extra drummen was. Ook zagen onze puzzels op zondag een stuk meer af dan op zaterdag. Gelukkig bleek maar één puzzel echt beschadigd en kan de rest na een beetje oppoetsen zeker nog een paar rondjes mee.

Dit is wat er gebeurt als je een stempel ondersteboven zet in een houdertje om niet alles onder de inkt te krijgen …

En als je nu denkt dat het toch gewoon kindjes zijn die graag stempelen, dan heb je het verkeerd voor. Verscheidene volwassenen werden erop “betrapt” dat ze de omgekeerde stempel niet konden uitstaan, die wilden omdraaien, en terwijl ze hem vast hadden toch eens wilden zien wat de stempel juist stempelde. We kunnen er wel mee lachen hoor, maar je zou toch echt denken dat het de jonge garde was die hierachter zit, niet?

Aan het einde van die regenachtige zondag kwam een collega-standhouder met een leuke mededeling. We mochten elk ons uithangbordje meenemen als souvenir want, wel ja, anders zouden die toch maar in de vuilbak belanden. Wat we echter op vrijdag en zaterdag niet gemerkt hadden, was dat er plakband op ons bord hing. En het werd duidelijk waarom, eenmaal de regen die plakband losgeweekt had: door een administratief foutje bij de organisatie was onze stand lange tijd genoteerd geweest als georganiseerd door Vito … blijkbaar lang genoeg om ons van een fout gedrukt uithangbord te voorzien. Best sneu, zo’n mooi souvenir van een eerste grote activiteit, met zo’n flater van een fout. Er zijn uiteraard ergere dingen maar we hopen toch dat we ooit een spetterend idee hebben om het mooi te kunnen corrigeren.

Begrijp ons niet verkeerd, al bij al liep het zóveel beter dan verwacht. Er was veel meer interesse dan gehoopt, veel respect voor materiaal, geen storende dronkelui, geen luide muziek waar je niet boven raakt zonder roepen, … maar wel bakken goeie sfeer, keiveel nerds en een hoop cools om te doen en te zien. Nu nog hopen dat alle geïnteresseerden die beloofden ons te mailen effectief de komende weken ons kaartje terugvinden en echt iets laten weten … dan is het helemaal geslaagd!

In ieder geval, hier sluiten we deze blogreeks nu echt wel af (althans voor dit jaar). Hoog tijd voor nieuwe projecten en activiteiten! Onze to-dolijst is alvast aangevuld dus blijf ons zeker volgen voor meer leuks.

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *