Enigmaya

34,00

Puzzel met steeds moeilijk wordende opgaven in bijpassend zakje.

Categorie:

Beschrijving

Deze puzzel is gebaseerd op een charmant wiskundig weetje, namelijk dat je de kwadraatgetallen kan vinden door oneven getallen op te tellen. De puzzel bestaat concreet uit twaalf puzzelstukjes van achtereenvolgens 1, 3, 5, …, 23 blokjes groot en bestaat uit enkele deelpuzzels met verschillende moeilijkheidsgraden. Het kleinste stukje is reeds een vierkant van 1 bij 1. De bedoeling is dat je de kleinste twee stukjes samenlegt tot een vierkant van 2 bij 2, daarna de kleinste drie tot een vierkant van 3 bij 3, enzoverder. De laatste uitdaging bestaat erin om alle twaalf stukjes bijeen te puzzelen tot een vierkant van 12 bij 12.

Op elk puzzelstukje geven gegraveerde Mayacijfers weer wat de grootte ervan is. Elke opgave van de puzzel kun je interpreteren als een laag van een steeds groter wordende piramide. Daarbij denk je wellicht eerder aan de Egyptenaren, maar ook de Maya’s bouwden vierkante piramides (zoals de beroemde tempel van Kukulcán op de Werelderfgoedlijst) met een getrapte uitstraling. Bovendien droegen de Maya’s wetenschap en wiskunde hoog in het vaandel.

De 12-bij-12-puzzel meet in totaal 25 bij 25 cm. De stukken zijn gemaakt uit mdf-hout voorzien van een kleurig laagje beits en komen in een katoenen zakje met trekkoord. Op het zakje staat bovendien een richtlijn gedrukt die je kan gebruiken als ondergrond bij het doorlopen van de verschillende deelpuzzels. De illustratie geeft ook een visuele verklaring waarom de oneven getallen samentellen tot de kwadraten.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Enigmaya” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *