Enigmaya XL

160,00

Puzzel met steeds moeilijker wordende opgaven in extra groot formaat.

Categorie:

Beschrijving

Deze puzzel is gebaseerd op een charmant wiskundig weetje, namelijk dat je de kwadraatgetallen kan vinden door oneven getallen op te tellen. De puzzel bestaat concreet uit twaalf puzzelstukjes van achtereenvolgens 1, 3, 5, …, 23 blokjes groot en bestaat uit enkele deelpuzzels met verschillende moeilijkheidsgraden. Het kleinste stukje is reeds een vierkant van 1 bij 1. De bedoeling is dat je de kleinste twee stukjes samenlegt tot een vierkant van 2 bij 2, daarna de kleinste drie tot een vierkant van 3 bij 3, enzoverder. De laatste uitdaging bestaat erin om alle twaalf stukjes bijeen te puzzelen tot een vierkant van 12 bij 12.

Op elk puzzelstukje geven gegraveerde Mayacijfers weer wat de grootte ervan is. Elke opgave van de puzzel kun je interpreteren als een laag van een steeds groter wordende piramide. Daarbij denk je wellicht eerder aan de Egyptenaren, maar ook de Maya’s bouwden vierkante piramides (zoals de beroemde tempel van Kukulcán op de Werelderfgoedlijst) met een getrapte uitstraling. Bovendien droegen de Maya’s wetenschap en wiskunde hoog in het vaandel.

Deze extra grote versie meet 72 bij 72 cm eens vervolledigd en komt met een achtergrond van 100 bij 100 cm. Deze laatste voorziet een richtlijn voor de grootte van de verschillende deelpuzzels en toont de volgorde van de bijhorende stukken. De illustratie geeft daarnaast ook een visuele verklaring waarom de oneven getallen samentellen tot de kwadraten. De stukken zijn gemaakt uit mdf-hout en voorzien van een laklaag zodat deze met een vochtige doek kunnen worden schoongemaakt na intensief gebruik. De ondergrond is bovendien opplooibaar, kreukbestendig en kan in de machine gewassen en gedroogd worden (lage temperatuur).

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Enigmaya XL” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *