Torens van Hanoi XL

110,00

Torens van Hanoi puzzel in groot formaat. Houten staander met schuimringen ideaal voor kinderen, gebruik in de klas, …

Categorie:

Beschrijving

De torens van Hanoi zijn een klassieke puzzel uit de wiskundefolklore. De opgave is eenvoudig: verplaats de volledige toren, maar slechts één schijf per keer en nooit een grotere schijf bovenop een kleinere schijf plaatsend.

Origineel werd de puzzel uitgevonden door de Franse wiskundige Édouard Lucas in 1883, die er ook een uitgebreid achtergrondverhaal bij verzon. Volgens zijn legende staat er ergens in een Indische tempel de heilige toren van Brahma, met 64 massief gouden schijven op drie diamanten pijlers. Sinds mensenheugenis verplaatsen monniken die schijven naar een andere pijler (volgens de spelregels). De laatste zet in dat monnikenwerk zou het einde van de wereld betekenen …

Deze puzzel is niet voor niks een klassieker geworden: hij brengt concepten zoals inductie, recursie en exponentiële groei tot leven met behulp van enkele eenvoudige schijven. Daarom komen de torens van Hanoi geregeld aan bod in de lessen wiskunde of computerwetenschappen. Tip: op onze resourcepagina kan je onze infobundel downloaden waar we de geschiedenis, wiskundige achtergrond, extra uitdagingen en gerelateerde puzzels uitgebreid bespreken.

Onze puzzel heeft om voor de hand liggende redenen een iets andere fysieke vorm dan die in de legende. Wij gaan voor een houten staander met schijven uit EVA-schuim. We bieden de keuze tussen een opstelling met drie staven op eenzelfde plaat, dan wel losse staven die je zelf kan positioneren. Deze staanders zijn respectievelijk 30 bij 70 cm, dan wel 30 bij 30 cm en 23 cm hoog. Je kan de beide ook combineren om een uitbreiding met vier staven te spelen. De ringen hebben diameters van 5 tot 23 cm.

Merk op, de puzzel met de negen schijven op drie staven is een mooi displaystuk, maar geen beginnersopgave. Hoewel iedereen deze puzzel kan begrijpen, wordt hij namelijk snel erg tijdsintensief naarmate je meer schijven gebruikt. Je start dus best door er drie tot vijf schijven uit te kiezen. Een tip daarbij; als je de even en oneven schijven splitst, krijg je stapels van vier en vijf schijven die onderling duidelijker van grootte verschillen. Als je echter besluit om voor de uitbreiding op vier staven te gaan, kun je de negen schijven best vlot verplaatsen.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Torens van Hanoi XL” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *