Terug naar Nerdland Festival

  • Berichtcategorie:Projecten

Een eindje terug kondigden we al aan dat we op 27 en 28 mei opnieuw naar Nerdland Festival trekken. Met nog twee weken te gaan, wordt het dringend tijd voor een update. Vorig jaar namen we jullie al uitgebreid mee achter de schermen. Je kan op onze blog het hele verhaal lezen van enthousiast maar nog niet goed wetende waar we net op hadden ingetekend, over het ontwerpen en maken van elke puzzel, tot het terugblikken op een leerrijk weekend. Volgde je ons toen nog niet, of wil je gewoon even teruglezen, dan start het verhaal met deze blogpost.

Wat is Nerdland Festival?

Voor wie nog niet van Nerdland (Festival) gehoord heeft, verwijzen we je graag naar onze blogposts van vorig jaar. Wil je toch meteen verder lezen, dan geven we je een heel korte introductie. Nerdland is een project opgestart door o.a. Lieven Scheire, waaronder verschillende enthousiastelingen wetenschap promoten op allerhande manieren. Nerdland Festival is in hun eigen woorden:

Dé place to be voor nerds, geeks en al hun (minder geeky) vrienden en familieleden. Denk aan circustenten, veel eten en drank, nog meer sfeer en gigantisch veel wetenschap. Van de pot gerukt, maar dan op een wetenschappelijk verantwoorde manier. Voor iedereen.

Even praktisch; het festival gaat door op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 mei in domein Puyenbroeck (Wachtebeke) en tickets kun je voorlopig nog altijd hier bemachtigen, maar het zou wel eens voor de rappe kunnen zijn … Meer info en details omtrent het programma vind je op hun website. Op zaterdag en zondag vind je ons er alvast met een heuse puzzelstand waar iedereen, jong en oud, ervaren rot of puzzelnewbie welkom is.

Een puzzelige make-over

Onze puzzelstand werd vorig jaar goed onthaald, dus komen we met hetzelfde concept: leuke, grote, wetenschappelijk verantwoorde puzzels waar je samen het hoofd over kan breken. We brengen weer een leuke mix van klassiekers en eigen ontwerpen. Onze publieksfavorieten zullen er natuurlijk terug zijn, maar ook enkele coole nieuwe puzzels!

Zodra we het leuke nieuws kregen dat we er dit jaar weer bij mogen zijn, begon hier het plannen en brainstormen. Eerste stap was om de huidige stand van zaken te bekijken en de vorige editie te evalueren. Enkele opstellingen bleken niet zo geschikt voor een hands-off doorlopende activiteit, maar houden we bij voor workshops waar we concreter bij kunnen begeleiden. Andere puzzels waren door een combinatie van tijdsdruk en beperktere skillset toen, nu wel aan een make-over toe.

Zo kwam de — toch wel gemiste — ondergrond voor onze Enigmayapuzzel er amper enkele weken na Nerdland Festival 2022. We hadden gewoon de tijd niet meer gehad om een mooie achtergrond te voorzien.

Ook Eulers boekenkast had, door het intense gebruik, wat onderhoud nodig. De touwtjes die de verschillende groottes aanduiden — net zoals onze Enigmaya-achtergrond — kwamen steeds weer los. We stelden echter vast dat deze eerder vervelend dan behulpzaam waren omdat menig puzzelaar liever een wedstrijdje hield tegen zijn/haar vriend, zus, collega, … Zoals het lijm betaamt, was het lospeuteren van iets wat toch al loskwam, geen evidente opgave, maar ook deze puzzel is er intussen weer klaar voor.

Eulers boekenkast had geen richtlijntjes nodig.
Onze stand zag er wat mweh uit van ver.

Niet elke puzzel was echter zo kleurrijk als Eulers boekenkast. Met het beperkte tijdsbudget focusten we onze tijd op functionele puzzels, waardoor onze puzzelstand er vorig jaar wat bruin op bruin op bruin uitzag. Twee puzzels schreeuwden zowaar om een likje verf.

Enerzijds was er onze Koolstofknikkers, waar je een parcours moet afleggen doorheen een tank vol CO2-vangende moleculen. In z’n originele bruinen uitvoering ging de vormgeving van de puzzel als een tank met in- en uitstroom wat verloren. Gelukkig was de constructie makkelijk uit elkaar te halen om er een likje verf aan te geven. Alles terug in elkaar krijgen bleek een minder evidente opgave, maar het eindresultaat mag er wezen!

Anderzijds was er de klassieker onder de wiskundige puzzels: de torens van Hanoi. De grote uitvoering in schuim was al cool, maar om onszelf even te citeren, “We hadden de schijven graag nog goud geschilderd, als knipoog naar de originele legende van de puzzel met 64 gouden schijven.”

De puzzel kent dan wel een eerder recente oorsprong — hij werd uitgevonden door de Franse wiskundige Édouard Lucas in 1883 — toch hangt er een heuse legende aan vast. Lucas verzon er namelijk een uitgebreid achtergrondverhaal bij. Volgens zijn legende staat er ergens in een Indische tempel de heilige toren van Brahma, met 64 massief gouden schijven op drie diamanten pijlers. Sinds mensenheugenis verplaatsen monniken die schijven naar een andere pijler (volgens specifieke spelregels). De laatste zet in dat monnikenwerk zou het einde van de wereld betekenen …

We brengen nog steeds geen 64 schijven mee …
… maar met een likje verf …
… komen we al een stapje dichter bij de legende.

Daarnaast was er de Dageraat, die dankzij zijn braaf uitziende vorm heel wat kindjes aantrok maar toch wel een erg pittige puzzel bleek. We overwogen daarom lange tijd om deze puzzel thuis te laten. Sindsdien hebben we echter zoveel positieve feedback over de puzzel gekregen, dat we besloten een juniorversie te maken voor onze webshop, en die komt er op Nerdland Festival uiteraard ook in XL. Om het onderscheid visueel duidelijk te maken, kozen we op onze webshop voor een uitvoering met stukjes in acryl. In de dikte van onze bestaande grote puzzel vonden we echter geen passend acryl. Ook hier kwam dus een likje verf aan te pas.

Vers van de … lasercutter.
Waar die extra verfstokjes handig voor zijn!
Nu kan je je eigen niveau kiezen.

Natuurlijk komen ook de originele stukken mee voor zij die een uitdaging wel kunnen smaken!

Nieuwe puzzels

Een nieuwe puzzel uitwerken, daar komt natuurlijk wat meer bij kijken. Zo hadden we bijvoorbeeld vastgesteld dat een van de redenen voor de vele teleurstelling bij de Dageraat misschien wel was dat deze weinig of geen uitleg vereist. Stukken in een vorm puzzelen, dat leerden we allemaal al als jonge snotapen. Ook de Enigmaya zag er heel braafjes uit — en de eerste levels ervan zijn een stuk makkelijker — maar die was continu bezet … We gingen dus op zoek naar een puzzel die er braaf uitziet, niet al te moeilijk is, en niet noodzakelijk het gevoel geeft dat je fout of niet klaar bent … maar toch wetenschappelijk verantwoord is. Puzzels met originele betegelingen zijn dan een voor de hand liggende keuze en krijgen bonuspunten omdat ze met veel tegelijk “speelbaar” zijn.

Twee versies van de Penrosebetegeling.

Na enig heen en weer hadden we besloten dat het een Penrosebetegeling zou worden. We moesten nog wat overleggen omtrent de precieze praktische uitvoering, maar het idee lag vast … tot Penrose van de troon gestoten werd. Zoals je in deze blogpost al kon lezen, is er een nieuwe aperiodieke betegeling! Waarom we ons plan bijgesteld hebben, hoeft wellicht geen verdere uitleg. Met dit nieuwe stuk kunnen we dezelfde concepten omtrent betegelingen, aperiodiciteit, … aan de man brengen én tonen dat wiskunde nog steeds actief evolueert. Wat begon als een leuk weetje op onze blog en een handvol stukjes uit wat restjes mdf is al snel uit de hand gelopen tot een kleine obsessie.

Een testje met wat restjes …
… werd al snel een hele hoop …
… en een creatieve uitlaat.
Het wiskundig artikel.
Een eerste grootformaat versie.

Toen we een tweekleurig schuim gevonden hadden, leek alles netjes op zijn plaats te vallen. Waarom we zo’n fan zijn van de tweekleurige stukken, leggen we je zeker nog wel eens uit (edit: meer bepaald hier). We waren echter vergeten dat onze EVA-schuimringen voor de Hanoipuzzel een stuk dikker zijn en uit high-density foam gesneden waren. Deze PE-schuimtegeltjes waren dan wel makkelijker om te lasersnijden, ze gingen ook haast rondwaaien door er maar naar te kijken. Niet bepaald handig in een tent op een festival!

Zwaarder tweekleurig schuim vonden we niet, dus besloten we onze andere restjeshoop ook eens aan te snijden. We zullen zeker en vast genoeg stukjes hebben om uitgebreid mee te spelen. Ze moeten nu alleen nog een kleurtje — wel, twee kleurtjes — krijgen.

Behalve een nieuwe wiskundige puzzel gingen we het ook weer even in andere vakgebieden zoeken — biologie om precies te zijn. Deze blogpost wordt echter al best lang, dus over die puzzels in wording vertellen we je de volgende keer meer!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *