Geheimen in een digitale wereld

In de digitale wereld van vandaag is cryptografie (het versleutelen van boodschappen) onvermijdbaar en daarom een erg levende wiskundige discipline. Cryptografie dient niet alleen om geheimen te bewaren, maar ook om je identiteit te bevestigen of veilig digitale transacties te kunnen uitvoeren.

We beginnen vanuit de nieuwsgierigheid en inventiviteit van de deelnemers. Hoe verstuur je berichten naar je teamgenoten zonder dat het andere team je plannen doorheeft? Na een experiment geeft iedereen z’n geheimen prijs, brainstormen we samen naar meer versleuteltechnieken en trachten we die in categorieën in te delen. Uiteraard voorzien we ook de nodige puzzels voor wie erop gebrand is een code te kraken.

Deze workshop is beschikbaar met en zonder computergebruik. Codes maken en kraken lukt immers met de hand, maar een computer kan dit stukken beter, vandaar ook dat cryptografie mee evolueert met de rekenkracht van computers.

Praktische informatie

  • Doelgroep: vanaf 10 jaar.
  • Thema's: ICT.
  • Duur: 2 tot 6 uur, in overleg.
  • Kostprijs: vanaf €150 (afhankelijk van duur) + kilometervergoeding wanneer uw locatie zich niet binnen een straal van 30km bevindt.
  • Aantal deelnemers: 16.

Variaties

Het thema cryptografie is een ruime bron van inspiratie. (We kunnen er zelfs een heel kamp mee vullen!) Voor een korte eerste introductie stellen we echter volgende formats voor:

  • 2 à 3 uur: een eerste introductie tot cryptografie aan de hand van klassieke codes, zonder computergebruik.
  • 3 uur: een eerste introductie tot cryptografie aan de hand van klassieke codes, met beperkt computergebruik. Deelnemers hebben (bij voorkeur) al eens eerder geprogrammeerd.
  • 5 à 6 uur (kan in twee sessies): een eerste introductie tot cryptografie, eventueel kennismaking met programmeren en codes ontcijferen en kraken met de computer. Niveau van de computeroefeningen hangt af van de eventuele voorkennis programmeren.

Ervaringen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Bollebus vzw is een

STEM-academie