Origami: kunst of wetenschap?

(Zaterdag 2 maart 2024)

ARCHIEF

Deze namiddag dompelen we je onder in de wondere wereld van origami en tonen we je hoeveel wetenschap er schuilt achter het vouwen van papier. We maken bijvoorbeeld papieren fidget toys zoals hexaflexagons, ontdekken toepassingen van ziekenhuisbed tot ruimtetuig, maken samen grote kusudama’s en duiken in de wiskunde rond origami.

We voorzien doorheen de dag focussessies van ongeveer oplopende moeilijkheidsgraad. Je kan een of meer van deze sessies komen volgen, maar je kan ook de hele namiddag/avond vrij binnenlopen en/of verder vouwen op je eigen tempo na afloop van een sessie.

Je hoeft geen origami-expert, noch wiskundige te zijn om je te amuseren: voorkennis is niet vereist en er is een grote afwisseling tussen vouw­technieken leren, leuke wetenschaps­weetjes, even je creativiteit de vrije loop laten, modellen vouwen a.d.h.v. een vouwplan, een diepgaandere wiskundige analyse, grappige demonstraties, …

Planning:

  • 13u15 – 14u15: Flexagons: origami met een verborgen kantje

    Deze sessie is luchtig en toegankelijk. Ze wordt creatief ingevuld voor de kleinsten, maar je krijgt ook leuke denkoefeningen als het wat meer mag zijn.

  • 14u30 – 15u45: Kusudama's: (niet zo) regelmatige veelvlakken

    Naast de gekende platonische lichamen zijn er nog heel wat regelmatig uitziende veelvlakken. Ontdek de verschillen en vouw een van de vele in het oog springende kusudama's. Nauwkeurig vouwen en geduld zijn een must voor deze sessie en teamwerk een plus, maar het denk- en vouwwerk valt goed mee.

  • 16u00 – 16u45: Origami: toepassingen van ziekenhuisbed tot ruimtetuig

    In deze sessie demonstreren we enkele modellen en vertellen we over hun toepassingen. Je gaat niet zo veel zelf vouwen, maar ontdekt vooral de vele manieren waarop origami door wetenschappers en ingenieurs gebruikt wordt om ons leven beter te maken.

  • 17u00 – 18u15: Vouwplannen en tessellaties

    Om enkele van de complexere modellen die in veel toepassingen gebruikt worden te gaan vouwen, zullen we vouwplannen leren lezen. Daarna ervaar je zelf hoe uit een simpele vouw, door simpele herhalingen, een tesselatie ontstaat met complexe, handige en onverwachte eigenschappen.

  • Pauze

    Zo kan je in alle rust een broodje eten en/of je vouwwerk zelfstandig afwerken.

  • 19u00 – 20u30: Wiskunde en origami

    Deze sessie brengt een mix van echte axioma's en stellingen, historische noten en vouwoefeningen. Toch hoef je geen wiskundeknobbel te zijn, interesse volstaat! Vanaf ±14 jaar, heb je de wiskundige basisbegrippen en eigenschappen die aan bod zullen komen, al wel eens gehoord.

Al deze themahoeken (en meer) blijven heel de dag toegankelijk, maar natuurlijk met minder intense begeleiding.

Praktische informatie

  • Doelgroep: volwassenen en jongeren vanaf ±10 jaar.
  • Thema's: mechanica, wiskunde, knutselen.
  • Planning: van 13 tot 21u, vrije inloop doorheen de dag en verschillende focussessies (planning hierboven) om uit te kiezen.
  • Locatie: Het Spey, Kerkdreef 4, Vichte.
  • Kostprijs: We vragen €5, in ruil kan je het nodige papier gebruiken en krijg je ook meteen 3 drankbonnetjes.
  • Extra info: We halen belegde broodjes voor wie 's avonds iets wil eten. Schrijf je ten laatste op donderdag in via het formulier hieronder om je broodje te reserveren. Broodjes worden door ons opgehaald en ter plaatse afgerekend (richtprijs €5, natuurlijk afhankelijk van je keuze).

De inschrijvingen voor deze activiteit zijn afgesloten.

Ervaringen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Bollebus vzw is een

STEM-academie