CO₂ in de keuken

Waarom bubbelt frisdrank? Waarom rijst gebak? Van alledaagse vragen tot moleculaire gastronomie, in deze workshop ontdekken we samen dat CO₂ niet altijd de slechterik is. We brengen niet alleen proevetjes en antwoorden op allerhande vragen, maar laten deelnemers ook gericht experimenteren. Zo ondervinden ze zelf dat verschillende rijsmiddelen zich anders gedragen wanneer je een gebakje wil maken.

Terwijl die proeve(r)tjes in de oven zitten, halen we er even een minder bekende vorm van CO₂ bij. Daarmee maken we niet alleen spuitwater maar ook spuit-roomijs. Dat laatste mag dan minder bekend zijn bij de thuiskok, het is een unieke ervaring die mooi de dubbele rol van CO₂ in frisdrank illustreert.

Zoals het wetenschappers betaamt, eindigen we natuurlijk met het testen van ons resultaat en het formuleren van conclusies en gelukkig mogen we in dit ‘labo’ wel eten.

Een (didactische) keuken of toegang tot een oven is natuurlijk een bonus, maar geen noodzaak. Een wasbak, makkelijk afwasbare tafels en voldoende stopcontacten zijn wel een minimum. Zoals al op gealludeerd, is een versnapering inbegrepen. Gelieve ons daarom op voorhand op de hoogte te brengen van eventuele allergieën (i.h.b. gluten, melk, ei en noten) zodat we alternatieven kunnen voorzien voor deze kinderen.

Praktische informatie

  • Doelgroep: vanaf 8 jaar.
  • Thema's: chemie, koken.
  • Duur: vanaf 3 uur.
  • Kostprijs: €280 + kilometervergoeding wanneer uw locatie zich niet binnen een straal van 30km bevindt.
  • Aantal deelnemers: 16.
  • Lokaalvereisten: wasbak, makkelijk afwasbare tafels en voldoende stopcontacten.

Ervaringen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Bollebus vzw is een

STEM-academie