SPIEL: hoogtij voor bordspelfanaten

’s Werelds grootste spellenbeurs SPIEL vond dit jaar opnieuw plaats in Duitsland (in Essen om precies te zijn) van donderdag 3 tot zondag 6 oktober. Bij menig spellenliefhebber staan die data een jaar op voorhand al omcirkeld in de agenda, en niet alleen omdat zowat alle hotels in de buurt dan al volgeboekt zitten! Met bijna 1000 exposanten en meer dan 200 000 bezoekers in die vier dagen was ook dit jaar weer een fantastisch gebeuren. Deze blog geeft een kort verslag, met natuurlijk een bijzondere nadruk op de spellen die wetenschap hoog in het vaandel dragen.

SPIEL in het algemeen

Op SPIEL valt heel wat te beleven. Uiteraard zijn er talrijke uitgevers — klein en groot — die er hun nieuwste titels en zelfs toekomstige titels teasen met demonstraties en previews. Je kan er dus heel veel spellen uitproberen … tenminste, als je een vrije stoel kan bemachtigen, want met zoveel bezoekers kun je je inbeelden dat de meeste tafels non-stop bezet zijn. Veel nieuwe spellen kun je er meteen ook kopen (zij het zelden goedkoper dan in de winkel later). De verzamelaar kan er terecht voor promomateriaal zoals extra kaartjes of mini-uitbreidingen. Je kan er geregeld een praatje slaan met je favoriete designer, artiest, podcaster. Naast de uitgevers zelfs zijn er ook heel wat winkels met een scala aan vertrouwde titels of een stockverkoop, fabrikanten staan er met een showcase van hun gerealiseerde projecten, platformen als Kickstarter zetten graag hun service in de spotlight, en daarenboven vind je in heel wat hoekjes nog standhouders met dobbelstenen, munten, houten puzzels, geeky T-shirts … En centraal tussen de zes overvolle beurshallen is er nog de galeria met eetgelegenheden.

Als dat allemaal niet genoeg is, zijn er nog tal van initiatieven door fans, zoals een veilingsysteem waarop uiteindelijk op meer dan 15 000 tweede­hands­spellen te bieden was of een math trade. Traditioneel wordt een anders lege beurshal op een afgesproken moment ingezet om alles te over­handigen. Niks zo gezellig als daar tussen duizend anderen rondlopen op zoek naar jouw verkoper met die herkenbare kerstmuts, fluovest, hoodie, ballon of vlag! Deze editie was de eerste keer dat ik daaraan meedeed. Ik had meteen een buit van 40 spellen én rugpijn van het dragen.

Doorheen de beurs kon ik een flink aantal spellen uitproberen — te veel om hier te beschrijven, dus enkele foto’s zullen moeten volstaan.

SPIEL voor wetenschapsgeeks

Een fijne observatie tijdens de beurs was dat er de laatste jaren steeds meer aandacht gaat naar spellen met een wetenschappelijke fundering. Vorig jaar op SPIEL ontdekte ik er bijvoorbeeld drie héél verschillende en niche spellen Compounded, Quirky Quarks en Gluons over moleculen en sub­atomaire deeltjes. Maar de grootste ontdekking toen was toch het kaartspel Møbee met een interessante wiskundige achter­grond — veel meer daarover kon je reeds lezen in een vorige blogpost.

Ook SPIEL 2024 was een editie waar de wetenschaps­fanaat z’n hart kon ophalen. Twee van de grootste publieks­favorieten waren Galileo Galilei en SETI: Search for Extraterrestrial Intelligence, allebei ontworpen door hetzelfde opkomende talent Tomáš Holek die duidelijk een voor­liefde heeft voor het thema astronomie.

Om eerlijk te zijn, op basis van de naam had ik eerder lage verwachtingen van SETI: Search for Extra­terrestrial Intelligence. Ik vreesde voor een science­fiction­setting met allerlei aliens die elk hun eigen ding doen. Toen ik langs de stand van de uitgever Czech Games Edition liep, was ik dus erg aangenaam verrast door de drie grote panelen die de kaarten in het spel afbeelden. Geen imaginaire aliens, wel prachtige illustraties van de James Webb-telescoop, observatoria, het ISS, ruimte­sondes die langs planeten scheren … telkens met boeiende weetjes en thematische effecten in het spel. Deze staat dus erg hoog op het lijstje van dringend te spelen spellen.

Galileo Galilei speelt zich enkele eeuwen geleden af en ziet er even aanlokkelijk uit, met prachtig aquarel artwork van de planeten en manen, melkweg­stelsels, meteoren­zwermen …

Een andere aandachtstrekker op de beurs was In the Footsteps of Marie Curie. In onze wetenschaps­collectie hadden we reeds het spel In the Footsteps of Darwin. Uitgever Sorry We Are French wil duidelijk een lijn beginnen met toegankelijke spellen over het werk van beroemde wetenschappers, en dat kunnen wij alleen maar aanmoedigen! Het spel geef je inzicht in het leven van Marie Skłodowska–Curie, niet alleen tijdens het spelen maar ook in een 12 bladzijden tellende appendix met een biografie en weetjes over radio­activiteit.

Bij Alley Cat Games kon je Ada’s Dream vinden, over het werk van Ada Lovelace (samen met Charles Babbage) in het theoretische ontwerp van de Analytical Engine. Die machine (uit 1837!) is een soort proto­typische computer. Ook al werd die nooit fysiek gebouwd, Lovelace beschreef wel een manier om met de Analytical Engine een bepaalde reeks getallen te berekenen en zij wordt daarom ’s werelds eerste programmeur genoemd. In het spel Ada’s Dream treed je in haar voetstappen in een alternatieve geschiedenis en zet je de Analytical Engine in voor projecten van beroemde tijd­genoten. Je kon er enkel een preview bekijken; het duurt nog even voor Ada’s Dream verkrijgbaar wordt.

Er was nog heel wat meer te bezichtigen. Wil je een fysisch gefundeerde simulatie spelen van een raket doorheen het zonnestelsel, dan kon je bij uitgeverij Ion Game Design terecht voor het berucht zware High Frontier. Schwerkraft-Verlag hing er een levens­grote puzzel met de anatomie van het menselijk lichaam uit, een gelokaliseerde Duitse uitgave van Genius Games’ originele set. En een klein­schalig familie­bedrijf stond er met Pluxinus, een ongecompliceerd dobbel­spelletje om je reken­vaardigheden aan te scherpen — geen hoog­staande wiskunde, maar wel een uitdagender alternatief voor kinderen die hun rekensommetjes en tafels van vermenigvuldiging beu zijn.

De uiteindelijke buit aan wetenschappelijk verantwoord speel­materiaal vind je op de foto hieronder. Een groot aandeel zijn geen nieuwe uitgaves maar wel spellen die ik kon scoren op de tweedehands­wissel. De aandachtige lezer ziet dat SETI en In the Footsteps of Marie Curie ontbreken. De reden is simpel: op de beurs kosten nieuwe titels vaak significant meer dan enkele weken later in de winkel. Geen zorgen dus: je mag gerust zijn dat onze collectie — die op dit moment al zo’n 70 titels kent — blijft uitbreiden!

Ben je leerkracht en overweeg je of bord­spellen een plaats in je klas verdienen, of kriebelt het om eens een andere team­building te organiseren, weet dat je via onze activiteitenpagina altijd een sessie weten­schappelijk verantwoord plezier (mét uitleg) kan reserveren.

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *