Tegelset “ein Stein”

32,00

Twee versies van de in 2023 ontdekte aperiodieke betegeling met maar één tegel.

32,00
32,00
Categorie:

Beschrijving

Dit zijn twee sets met bijzondere tegels, die het vlak kunnen betegelen zonder gaten te laten maar niet met een herhalend patroon (een zogenaamde aperiodieke betegeling). Beide werden in 2023 ontdekt door David Smith, Joseph Myers, Craig Kaplan en Chaim Goodman-Strauss. De naam ervan heeft niets te maken met de bekende Duitse fysicus, maar is een woordspeling op het Duits voor “één tegel”.

De tweezijdige versie is de eerst ontdekte vorm, die enkel aperiodieke betegelingen toelaat maar waarbij er wel nog een aantal stukken ondersteboven moeten liggen. De eenzijdige versie werd later ontdekt en laat eveneens enkel aperiodieke betegelingen toe waarbij er bovendien geen stukjes ondersteboven liggen.

Net omwille van de aperiodiciteit is het best uitdagend om de puzzelstukjes samen te leggen zonder gaten. Daarnaast kan je er tangramgewijze ook creatief mee aan de slag of kun je betegelingen proberen vormen met interessante gaten, zoals zeshoeken of twaalfpuntige sterren. De originele tweezijdige versie laat iets meer vrijheid en creativiteit toe, maar is om dezelfde reden ook iets moeilijker om foutloos aaneen te puzzelen.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Tegelset “ein Stein”” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Andere suggesties…